Doldersum – Huenderweg

Willem Huender
foto: ’t Fledder Kerspel

De Huenderweg is genoemd naar Willem Huender (1834 – 1913): notaris te Steenwijk en grondeigenaar in Doldersum. Hij was ontwerper en drijvende kracht achter de “Vereniging tot het verkrijgen van een klinkerweg van Vledder naar Appelscha met zijtakken”. Deze vereniging werd gevormd door grondeigenaren, boeren en andere belanghebbenden, die een goede wegverbinding nodig hadden om de ontginning van de heidevelden goed in gang te kunnen zetten. 
De bouw van de weg heeft geduurd van 1908 – 1917. Op de brink van Doldersum staat een monument ter nagedachtenis aan Willem Huender. Het monument stond eerst voor het huis van de jachtopziener in Doldersum.


Monument Doldersum

Midden op het Wapserveld in Drenthe, staat een oorlogsmonument. Velen ontdekken de herdenkingsplaats toevallig wanneer ze door de prachtige omgeving fietsen. Anderen zoeken deze plaats bewust op, om hen te gedenken die hier vielen. Te gedenken dat we leven in vrijheid. Meer informatie over dit monument kunt u vinden op: https://www.monumentdoldersum.nl/nl/

Gebouwen/woningen

HuisnummerFoto DetailsMeer info
HuisnummerFoto DetailsMeer info