Kerspelstokkies

Kerspelstokkies

De naam kerspel slaat terug op de naam van de vereniging en is de oude benaming voor een kerkelijke, en tevens bestuurlijke gebiedseenhoud van voor de scheiding tussen kerk en staat (voor 1600). In ons geval is dat het Vledder Kerspel dat later de gemeente Vledder werd.
Stokkie, in onze streektaal, betekent in het Nederlands zowel stukje (stukje tekst) als stokje (hout).
De Kerspelstokkies geven historische wetenswaardigheden, in de vorm van geschreven stukjes tekst, door aan de volgende generaties.
De verhalen en artikelen hebben een breed scala aan onderwerpen: van gebeurtenissen tot aan beschrijvingen van personen en situaties welke zich in de voormalig gemeente Vledder hebben afgespeeld. Deze toenmalige gemeente omvat de dorpen Boschoord, Doldersum, Frederiksoord, Nijensleek, Vledder, Vledderveen en Wilhelminaoord.

De redactie probeert allerlei artikelen en verhalen te verzamelen. Een groot deel hiervan wordt door de redactieleden zelf geschreven en onderzocht. Daarnaast worden ook regelmatig bijdragen van niet-redactieleden ontvangen en geplaatst.

Het tijdschrift verschijnt tot nu toe drie maal per jaar: april, september en december. Het wordt verspreid onder de leden van de vereniging.

Artikelen

Stokkies NrTitelAuteurTrefwoordenLink
Stokkies NrTitelAuteurTrefwoordenLink

laatste aanpassing: 24 augustus 2023