Op verschillende plaatsen waren/zijn er schaatsbanen of vennetjes waarop geschaatst kon/kan worden.
Een overzicht.
Boschoord
In Boschoord schaatste men op het Blauwe gat bij Boijl (een grote ven aan de Alteveerseweg). Al werd er door kinderen ook wel geschaatst op een ven aan de Jongkindt Conincklaan.
Doldersum
Doldersum kent ook zijn ijsbaan. Het Addergat is, zoals de meeste ijsbanen in de gemeente een ven. Het is het grootste ven op het Koelingsveld. Het ligt op een honderdtal meters van de Huenderweg af. Een diepe ven die niet als eerste gebruikt kon worden om te schaatsen. Maar de kwaliteit van het ijs was altijd goed (weinig scheuren)
Frederiksoord
Frederiksoord had zelf geen ijsbaan, maar men maakte gebruik van de ijsbanen aan de Westvierdeparten, Nijensleek of Vledder.
Nijensleek
Door mensen uit Nijensleek en Frederiksoord werd er geschaatst op het Scholtensland. Een weiland van Hannes Scholten, links van de weg Moerhoven (vanaf de Hoofdweg gezien). Het Scholtensland was door zijn ondiepte snel bevroren.
Als de vorst wat doorzette dan werden ook de diepere plassen betrouwbaar om op te schaatsen. Een mooie baan lag er dan op de Delle.
Bij Nijensleek waren meer plaatsen om te schaatsen. Op het Nijenslekerveld was het veengat bij Jaap van Buiten (Dwarsweg).
Ook was er de Tappe, een hele diepe veenplas gelegen in het Nijenslekerveld. Deze term komen we al tegen in 1887 .
Vledder
Aan de Brink, voordat de bowlingbanen (Het Meer) achter hotel Brinkzicht er waren, was vroeger water. Daar kon je al heel snel schaatsen. Veel kinderen hebben daar het schaatsen geleerd (achter een stoel).
De ijsbaan aan de Vledderweg heeft twee benamingen: in Nijensleek, Frederiksoord en Wilhelminaoord heet de baan Gonne Fukke en in Vledder wordt de baan Lodewijk (Lodewiek) genoemd.
Gonne Fukke komt van Hillegonda Margaretha Fucken. Zij woonde in een klein boerderijtje aan de Vledderweg op de plaats waar het zandpad naar de ijsbaan loopt. De naam Lodewijk komt waarschijnlijk van Nicolaas Lodewijk Fucken. De vader van Hillegonda die boerde eerder op dezelfde boerderij.
Vledderveen
In Vledderveen was de Mannespoel de schaatsbaan. Deze poel dankt zijn naam aan Mannes Bouwer, een keuterboer die daar dicht in de buurt woonde. De ijsvereniging Nieuw Leven gebruikt deze poel als ijsbaan. Rond 2014 wordt De poel van Dien de Vrij (aan de Boergrup) als ijsbaan gebruikt.
Dien woonde samen met haar man Gerrit de Vrij in een boerderij aan de Boergrup (nummer 33) nabij de poel.
Wilhelminaoord
In Wilhelminaoord was geen vereniging of ijsbaan.
In KerspelStokkies nr. 37 is een uitgebreid verhaal te vinden over de schaatsbanen en verenigingen.
Met dank aan: schaatshistorie.nl
Laatste aanpassing: 6 december 2024