IJsvereniging Eensgezindheid – Boschoord

De ijsvereniging Eensgezindheid wordt in 1903 opgericht. Er werd geschaatst op het Blauwe Gat bij Boijl.
In het boek “Wat West is” van K.A. Berkenbosch is iets te vinden over deze ven: “Dit ven werd vroeger gebruikt als ijsbaan en zomers door de jeugd als zwembad. Het ‘gat’ was erg diep, maar heeft z’n naam te danken aan het ijzeroer. Dat komt met de kwel mee omhoog, waarna het blootgesteld wordt aan bepaalde bacteriën. Je kunt dan een blauwe filmlaag op het water krijgen en/of roestvlokken in het water. Je kwam er volgens Jan Hofman uit Boijl smeriger uit dan je erin ging. Men mag dus veronderstellen dat beide verschijnselen hier voorkwamen. Anno 2010 staat er naast ’t Blauwe Gat nog een prachtig hok met naar men zegt hout uit de middeleeuwen”


In 1937 lezen we in de Oprechte Steenwijker Courant dat de ijsbaan niet echt geschikt is. Het bestuur bestond in de tijd waarschijnlijk uit: voorzitter H. Menke, secretaris J. Veldhuizen, penningmeester M. van Weert.

Bron: Delpher – Opregte Steenwijker Courant, 2 februari 1937
Dames op het blauwe gat. Jaartal: onbekend Bron: Bert Stuiver (DAN)
vlnr: Tjissie Latour, moeder Jaantje Latour, Coba Latour en x en y
Jaartal: onbekend
Bron: Bert Stuiver (DAN)

Actieve vereniging

De eerste artikelen over de vereniging komen uit het jaar 1933. Er werden meerdere wedstrijden gehouden.

ijsclub Eensgezindheid
Bron: Delpher-Hepkema’s Courant, 13 december 1933
ijsclub Eensgezindheid
Bron: Delpher-Hepkema’s Courant, 15 december 1933
ijsclub Eensgezindheid
Bron: Delpher-Hepkema’s Courant, 20 december 1933

Samen verder?

In de Oprechte Steenwijker Courant van 29 november 1938 lezen we dat de leden niet akkoord zijn om samen met de ijsvereniging uit Boijl verder te gaan. Ook wordt er door de heer Ten Over geopperd of het mogelijk was om met de toneelvereniging een zomerfeest te organiseren. Daarover wordt besloten om het om het jaar te doen: het ene jaar de toneelvereniging en het andere jaar de ijsclub. In 1957 is die traditie nog steeds in stand.

50 jaar bestaan

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan, in 1953, wordt een tweedaags school- en volksfeest georganiseerd: op de zaterdag 4 juli 1953 rijden 17 wagen (in optocht) door het dorp, kinderspelen en een draaimolen. ’s Avonds toneel en op zondag de 5e zijn er volksspelen en er kan volop gedanst worden

Bron: Delpher -Friese Koerier, 30 juni 1953
Bron: Delpher- Opregte Steenwijker Courant, 7 juli 1953 – 1
Bron: Delpher- Opregte Steenwijker Courant, 7 juli 1953 – 2

Laatste aanpassing: 21 november 2024