Familie Teunis Vogel – Eliza Hoekstra

Teunis Vogel

Teunis Vogel.
Jaartal: ongeveer 1910
Bron: J. Bovenkamp

Teunis Vogel wordt geboren op 13 augustus 1863 in Rotterdam.
Moeder is Louisa Vogel, in de geboorteactie is niets te vinden over een vader. Op 15 december 1869 komt hij aan in de kolonie en wordt hij in Kolonie III (Willemsoord), als bestedeling, geplaatst.

Eliza Hoekstra

Eliza Adriana Hoekstra wordt geboren op in Frederiksoord. Haar ouders, Hendrik Hoekstra en Helena Wilhelmina Funcke, zijn kolonisten.

Rotterdam

In het stadsarchief van Rotterdam komen we de naam van Teunis tegen (in 1883) bij de afdeling Militaire Zaken. Zijn signalement op dat moment:

  • Lengte: 1 meter, 710 milimeter
  • Aangezigt: ovaal
  • Voorhoofd: hoog
  • Oogen: blauw
  • Neus: gewoon
  • Mond: groot
  • Haar: blond
  • Wenkbrauwen: idem
  • Merkbare teekenen: loens

De dag van inlijving: 12 mei 1883 bij het korps 3 Infanterie

Ander archiefmateriaal vertelt ons hij op 12 mei 1883 is hij ingedeeld als loteling van de lichting van 1883 uit de gemeente Rotterdam. Zijn nummer: 849.
Op het verlof overzicht lezen we:

  • 20 september 1883 in werkelijke dienst
  • 12 september 1884 met groot verlof
  • 11 augustus 1886 terug
  • 14 september 1886 met groot verlof
  • 30 april 1889 einde van zijn diensttijd. Het krijgt een bewijs van goed gedrag mee.

Gezin

Eliza en Teunis trouwen op 30 mei 1891 in Vledder. In de trouwacte staat “Meerderjarige natuurlijke, niet erkende zoon van Louisa Vogel, overleden“, ook staat daarin beschreven dat hij van beroep schrijver is.
Op 15 september1893 wordt dochter Louisa geboren (op nummer 23 in Frederiksoord).


Maatschappij van Weldadigheid

In 1891 staat hij te boek als schrijver.

In het boek “De bevolking van de vrije koloniën der Maatschappij van Weldadigheid” van Ir. C. A. Kloosterhuis (1981) staat vermeld:
“Op de algemene vergadering in 1899 vestigde notaris Heunder uit Steenwijk speciaal de aandacht op de wezen verpleging in de koloniën: naar zijn mening’ het schoonste onderdeel ‘van de werkzaamheden die destijds door de Maatschappij van Weldadigheid werden verricht. Hij achtte plaatsing in gezinnen zeer gewenst en hij ‘geloofde ook wel’ dat de verzorging van de kinderen in de Maatschappij goed was. Toch was hij van mening dat een en ander voor verbetering vatbaar was en om dit te realiseren moest er meer toezicht komen. Dit was geen verwijt aan de personen, die hiermee waren belast. Het aantal kinderen was echter zo groot dat het volstrekt onmogelijk was dat de directeur, de onderdirecteur en de wijkmeester, naast hun andere werkzaamheden, een intensieve controle konden uitoefenen. Als de directie de bestedelingen in groepjes van 6 tot 12 zou indelen en dan voor iedere groep een contactpersoon zocht, zouden naar zijn mening de belangen van de kinderen zeer worden gebaat. Deze zouden hun wensen en ook hun grieven aan deze vertrouwenspersoon kunnen vertellen, zodat de directie hierover beter werd geïnformeerd. Notaris Huender veronderstelde dat er in de Maatschappij wel mensen te vinden zouden zijn, die dit werk geheel belangeloos zouden willen doen en hij dacht in dit verband aan de hoofden van scholen, de onderwijzers en de geestelijke verzorgers. Commissarissen hebben deze suggestie zorgvuldig overwogen. Zij waren ervan doordrongen dat meer toezicht niet overbodig was. het plan van notaris Huender leverde echter veel bezwaren op en daarom werd op de commissievergadering dd. 21 oktober 1899 besloten dat de bovengenoemde functionarissen voortaan zouden worden bijgestaan door een ambtenaar van het algemeen bureau. Deze kreeg de opdracht alle bestedelingen regelmatig aan huis te bezoeken, hun kleren en slaapplaatsen te controleren en met iedere bestedeling een persoonlijk contact te onderhouden. De keuze viel op de heer T. Vogel: een bestedeling uit Rotterdam, die in 1869 op zesjarige leeftijd in de koloniën was geplaatst en die het gebracht had tot schrijver op het algemeen bureau. Door zijn huwelijk met een kolonistendochter was de band met de koloniebevolking versterkt. Hij was een persoon die geacht kon worden goed op de hoogte te zijn met de omstandigheden in de gezinnen. Zijn persoonlijke ervaringen als bestedeling waren uitermate belangrijk voor een juiste vervulling van de taak, die hem was opgedragen en hij werd al spoedig in de koloniedorpen ‘de weesvader’ genoemd.“

Bron: Delpher - Oprechte Steenwijker Courant, 9 maart 1929
Bron: Delpher – Oprechte Steenwijker Courant,
9 maart 1929


Hij is meer dan 50 jaar in dienst bij de Maatschappij van Weldadigheid en gedurende 29 jaar het belast met het toezicht op de bestedelingen. In 1929 ging hij met pensioen.

Erica

Hij is secretaris van de Toneelvereniging Erica in de periode 1889 -1901. Tevens is hij vicevoorzitter in de periode 1918- 1923.
En uiteraard speelt hij ook in een aantal stukken mee.

Fanfarecorps

Vooruit

Fanfarecorps Vooruit.
Jaaral: 1911-1912.
Bron: Familie Specht

Fanfarecorps Vooruit
onbekende Bollen Chr. van Weert onbekende van Weert onbekende Veldkamp onbekend - 1- onbekend - 2 - onbekend - 3 - onbekende van Eijk J.C. van Kerkvoorde onbekend - 4- C. van Sante A.M. Meijer Drees Teunis Vogel onbekend - 5 - onbekend - 6- Herman H. Specht onbekende Veldkamp

onbekende Bollen

Chr. van Weert

onbekende van Weert

onbekende Veldkamp

onbekend - 1-

onbekend - 2 -

onbekend - 3 -

onbekende van Eijk

J.C. van Kerkvoorde

onbekend - 4-

C. van Sante

A.M. Meijer Drees

Teunis Vogel

onbekend - 5 -

onbekend - 6-

Herman H. Specht

onbekende Veldkamp

Ook voor Fanfarecorps Vooruit is Teunis actief. Hij is daar lange tijd penningmeester (waarschijnlijk in de periode 1899-1913).
Hierboven op de foto (onderste rij, 2e van links)

Scherpschuttersvereniging

Bij de scherpschuttersvereniging is hij tweede luitenant.

Voogd

Teunis is toeziend voogd van Anna Maria Kerkum (geboren op 28 december 1896). Ze komt, net als Teunis, uit Rotterdam. Op 6 april 1904 komt naar de kolonie.

Overlijden

Teunis overlijdt op 1 april 1946 in Vledder. Zijn vrouw overlijdt op 9 augustus 1949. Ze zijn begraven op de begraafplaats in Wilhelminaoord.

1.1 Dochter Louisa Vogel

Dochter Louisa Vogel trouwt op op 5 april 1916 met fabrikant Jan Jacob Hilkemeijer.


Laatste aanpassing: 14 november 2024