Vledder – Middenweg 12

Jenny de Wilde. Jaartal: 1988.
Bron: M. van Nieuwenhoven
Jannes Ipema. Jaartal: 1988.
Bron: M. van Nieuwenhoven

In de jaren vijftig was in De Wilde Hof een loonwerkerbedrijf gevestigd met eigenaar Jannes Ipema. Teruglopende inkomsten in de jaren zestig dwong Jannes en zijn vrouw Jenny een andere weg in te slaan. Er werd besloten onderdak te verlenen aan studenten die een week kwamen kamperen in Drenthe.


De trekkers en dorsmachines verdwenen uit de schuur en tafels en stoelen kwamen hiervoor in de plaats. Jannes zorgde voor de bouw van meerdere blokhutten en zijn vrouw Jenny kookte de maaltijden voor de groepen. Rond 1958 draaide het geheel naar behoren  en wel onder de naam kampeercentrum de Wilde Hof. De toenmalige dominee van Vledder, de heer Speelman, bedacht de naam ‘De Wilde Hof’, afgeleid van de meisjesnaam van Jenny: De Wilde.

Vledder-Middenweg12
Een van de eerste blokhutten Jaartal: 1960 -1972. Bron: ’t Fledder Kerspel
Vledder-Middenweg12
De Wilde Hof Jaartal: onbekend. Bron: P. Oosterhof, Assen

Naast de blokhutten werd op het naastliggende weiland een camping gerealiseerd. Jannes en Jenny kwamen daarvoor al veel in Scandinavië en hadden een bijzondere voorliefde voor het boven de poolcirkel gelegen natuurgebied ‘Padjelanta’. Vandaar dat ze de camping de naam ‘Padjelanta’ gaven.

Omdat de studentengroepen alleen in de zomer kwamen, besloot familie Ipema ook om pannenkoeken te bakken. Jenny ging terug in de schoolbanken en haalde haar verplichte horecapapieren. Jannes verbouwde intussen de schuur tot een restaurant en samen verzorgden ze de inrichting.

Vledder-Middenweg12
De Wilde Hof Jaartal: onbekend. Bron: P. Oosterhof, Assen

In 1996 werd het bedrijf verkocht aan Arie Kuipers en Gerda Kuipers-Veenstra. In januari 2014 veranderde het restaurant van eigenaar en wordt nu gedreven door Henrico Jansen met zijn partner Gisela Bosma. En nog steeds zijn de pannenkoeken de specialiteit van het restaurant.

In KerspelStokkies nr 43, november 2017 staat een heel artikel over deze camping en het restaurant.