Anton Schuttevaêr
Anton wordt geboren op 12 december 1874 in Oudelande, als kind van een predikant. Anton is één van de vijf kinderen van het gezin.
Christine Marianne Hakstege
Christine wordt geboren op 20 september 1876 in Wageningen.
Ze trouwen op 16 november 1905 in Amsterdam.
Leerling G.A. van Swieten Tuinbouwschool
In de periode 1892-1895 is Anton Schuttevaêr leerling op de
G.A. van Swieten Tuinbouwschool.
V.O.L.D.G.A.V.S.T.
Uiteraard is hij ook lid van de vereniging van oud leden van de school. En van de leden is een (deel) van de gegevens bewaard gebleven:
Directeur G.A. van Swieten Tuinbouwschool
Het jaarboekje van Oud-Leerlingen van Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord voor 1933 geeft aan “De heer Bleeker nam 15 augustus (1932) ontslag als directeur der school; in zijne plaats werd de heer. A. Schuttevaer, rijkstuinbouwconsulent te Zutpen benoemd.”
Dr A. Schuttevaêr is sinds 1917 werkzaam als rijkstuinbouwconsulent voor de provincie Overijsel en Gelderland ten Noorden van den Rijk en ten Oosten van de IJssel, met als standplaats Zuthpen.
In datzelfde boekje wordt er iets meer verteld over de nieuwe directeur:
“Voor ons allen was het eene groote voldoening te vernemen dat de heer A. Schuttevaêr, rijkstuinbouwconsulent te Zutphen, de benoeming had aangenomen. De nieuwe Directeur is voor velen geen onbekende en kan op een jarenlangen staat van dienst bogen.
Bovendien is hij oud-leerling der school die hij in 1895 verliet. Wij roepen den heer Schuttevaêr een hartelijk welkom toe en hopen dat hij vele jaren met succes te Frederiksoord zal kunnen werken.“
Schuttevaêr geeft zelf ook les op de Tuinbouwschool. Hij is leraar, in het jaar 1936, in de vakken: Algemenen Boomteelt, Plantkunde, Vruchtenteelt, Plantenterminologie, Plantenkennis (Systematiek in het IIe en IIIe leerjaar) en Bedrijfstechnisch Teekenen.
In de periode dat hij directeur is ondergaat de tuin een reorganisatie. In de jubileum-uitgave ter herinnering aan het vijftigjarig bestaan van V.O.L.D.G.A.V.S.T. wordt een opsomming gegeven van deze reorganisatie: Het oude kassencomplex werd met de grond gelijk gemaakt, met uitzondering van de kas van de fam. Tromp Meesters, die echter later verplaatst werk (1938/1939). Aan de noord-oost-zijde van de tuin werd een geheel nieuw complex kassen gebouwd benevens een flink ketelhuis met schoorsteen. het geheel wordt verwarmd door twee Strebel-Nuco ketels met een totaal verward oppervlak van 523 m2. Dit alles geschiede in 1933.
De bomen tussen de schutting en de dubbele leiding werden gerooid (1934), voorlopig met uitzondering van de noot. Een vatspuit werd aangeschaft voor het bespuiten van de (thans oude) boomgaard.
in 1935 werden de jonge vruchtbomen geplant op de akker in de boomgaard waar de composthoop gelegen had.
In 1939 is hij enige tijd ziek en niet veel later, het is dan december 1939, neemt hij afscheid als directeur.
In het jaarbokje van V.O.L.D.G.A.V.S.T. – 1940 wordt er uitgebreid stilgestaan bij het vertrek van Schuttevaêr. “Wie was de heer Schuttevaêr , waar kwam hij vandaan en wat vond hij aan deze School. Hij was oud-leerling van de School en daar deze hem lief was., bleef deze hem zijn geheele loopbaan bij. Mevr. Schuttevaêr, die hem steeds volgde waar hij ging en waarvoor wij allen zeer dankbaar zijn. Toen hij zeven jaren geleden als Directeur van deze School werd benoemd, vond hij velen dingen, die om verbetering vroegen. Veel is bijv. de afdeling Fruit en Groenteteelt hierdoor ten goede gekomen en dan het andere gedeelte van den tuin. Er werd gekapt, geplant en veranderd. Wat is er in die luttele zeven jaar veel werk door den heer Schuttevaêr verricht. Het bleef echter niet alleen bij den tuin, ook heeft de heer Schuttevaêr zich beijverd voor het gebouw, een “nieuwe” school, waarvan we allen open , dat dit gebouw nog lang zijn zijn, de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool.
Hij kwam hier als een een man, die stond voor zijn taak. Ervaren als hij was in zijn tuinbouwinrichting, werd hij later Rijkstuinbouwconsulent voor Oostelijk Gelderland. Ook was hij een tijdlang Wandel-leeraar voor de Kon. Ned. Mij. voor Tuinbouw en Plantkunde. Nooit vreest hij den strijd en was slagvaardig, ook bij de jongens, die zeven jaren aan het werden toevertrouwd. Deze zeven jaar waren geen teleurstelling, integendeel, hij was een zeer goed Directeur, die het beste voor zijn jongens wilde, die op fouten kon wijzen, indien dat noodig was, een zeer moeilijke en vaak verkeerd begrepen taak. Doch zijn hoogstaand karakter stelde hem hier in staat. Hij was een oprecht, eerlijk mensch. Hiervoor danken wij hem, hopende, dat zijn opvolger deze zoo belangrijke taak niet verwaarloost. Ook huldigen wij heb als onderwijsman, hij was temperamentvol en kon het goed zeggen. Helaas heeft zijn gezondheid hem niet in staat gesteld, het tot het einde toe vol te houden, doch waren er moeilijke omstandigheden, dan was hij er toch nog. Met den groei der School, nam ook het aantal Leeraren toe, die steeds vol lof over Hun Directeur waren. Mijnheer Schuttevaêr, het zal U moeilijk vallen afscheid te nemen, zooals het ons moeilijk valt. Wij brengen U grooten dank voor Uw plichtsbesef, Uw oprechtheid en Uw groote liefde voor de School. Hierbij verzoek ik U tevens goed te vinden, dat dit portret van U mag worden gehangen naast dat er beide andere Directeuren. A.C. Ide en S. Bleeker.”
Lezing
De heer Schuttevaêr is ook met enige regelmaat spreker bij verschillende verenigingen en evenementen. Zo is hij in maart 1935 spreker in Frederiksoord bij de afdeling Vledder van den Boerinnenbond in hotel Bruinsma. De Opregte Steenwijker Courant schrijft “een zeer interessant en geestige lezing over de verzorging van kamerplanten. De vele door den spreker gegeven nuttige weken zullen zeker ter harte worden genomen. Aan het eind van den avond kreeg ieder der aanwezigen ’n mooi bloem of plant cadeau.”
Floraliavereniging
De heer Schuttevaêr is lange tijd voorzitter van de Floraliavereniging. De eerste gegevens die we daarover vinden zijn van augustus 1934, de laatste van december 1938.
Overlijden
Het graf van Anton Schuttevaêr in Wilhelminaoord. Zijn vrouw is er ook begraven, van haar is geen grafsteen gevonden.
Laatste aanpassing: 3 augustus 2024