Doldersum – Huenderweg 2 (Sophia Hoeve)

Vanaf 1910 koopt de Maatschappij van Weldadigheid grote hoeveelheden grond voor de bouw van grotere hoeves voor vrijboeren, de zgn. vrijboerhoeves. In de jaren daarop worden de hoeves gebouwd.

Een deel van het land dat zo in het bezit komt van de Maatschappij was van Baron Van der Feltz
(een ander deel van de Maatschappij De Drie Provinciën). Baron Van der Feltz bezat verschillende landerijen in de omgeving van Vledder

Sophiahoeve
Sophiahoeve. Jaartal: 1935-1940. Bron: P. Oosterhof, Assen
Theodoor Eliza Jacobus (Theo) Baron van der Feltz
Baron van der Feltz
Jaartal: onbekend.
Bron: Stichting familie van der Feltz

Uit erkentelijkheid werd de hoeve vernoemd naar dochter Sophia. Sophia legt op 22 april 1927 de eerste steen.

Eerste steen Sophia Hoeve
Eerste steen Sophia Hoeve door Sophia van der Feltz.
Verhuur Hoeve Marianne- Hoeve Immer-Moed, Sophiahoeve, Hoeve Boschoord - 4 juli 1934
Verhuur Hoeve Marianne- Hoeve Immer-Moed, Sophiahoeve, Hoeve Boschoord. Jaartal: 4 juli 1934. Bron: Delpher: De boerderij; weekblad gewijd aan den land- en tuinbouw, veeteelt, pluimveehouderij. nr 39

In 1934 wordt de Sophia Hoeve, samen met 3 andere boerderijen die bij de Maatschappij van Weldadigheid horen, aangeboden voor verhuur. Per 1 mei 1935 zijn ze verhuurd.

In 1970 verkoopt de Maatschappij de het Doldersummerveld inclusief de Sophia Hoeve aan de stichting het Drentsche Landschap. Het plan om de boerderij te slopen viel niet in goede aarde.
Na felle protesten van de dorpsgemeenschap en de gemeenteraad, bleef de boerderij behouden, werd gerestaureerd en met nieuwe schuren uitgebreid.  Daarin werd een biologische boerderij gesticht, terwijl het gebouw tevens dienst doet om van hieruit het dagelijkse beheer van het Doldersummerveld en Wapserveld aan te sturen.

Sophia Hoeve
Sophia Hoeve. Jaartal: 5 juli 2011. Foto: M. van Nieuwenhoven

Laatste aanpassing: 25 september 2022