In de jaren dertig van de vorige eeuw is in het Doldersumse Veld een enorme kei gevonden. Het gemeentebestuur wil deze naar het dorp laten brengen, maar hiervoor is op dat moment te weinig draagvlak, waardoor het financieel onhaalbaar is. Na de oorlog is besloten de steen alsnog in het dorp te plaatsen als oorlogsmonument.
Dat wordt mede mogelijk gemaakt door een inzamelingsactie onder de inwoners en twee giften van honderd gulden op persoonlijke titel van de burgemeester, R.O. van Holthe tot Echten en van ex-verzetslid ds. Van Ginhoven. Door toedoen van ds. Van Ginhoven heeft het bestuur van de Vereniging van Oud-Illegale Werkers in de gemeente Vledder toegezegd het na de inzamelingsactie ontbrekende geld bij te passen. Het monument is in oktober 1946 op de Brink, tegenover het toenmalige gemeentehuis in Vledder geplaatst. Het is daarmee een van de eerste oorlogsmonumenten. Op 4 mei 1948 is de plaquette met namen op het monument onthuld door C. Veldhuizen, vader van A. Veldhuizen, het eerste slachtoffer van de oorlog uit de gemeente Vledder. Met de vermelding van 3 leden van de familie Georg liep de gemeente ook weer voorop door ook omgekomen leden van de Roma/Sinti bij de herdenking te betrekken.

Jaartal: 3 juni 2022
Bron: Arend Jan Blomsma

Op de plaquette staan de namen vermeld van mensen die in de gemeente Vledder door oorlogsgeweld zijn omgekomen, dan wel van inwoners van de gemeente die elders door toedoen van de bezetters zijn omgekomen.
Ieder jaar vindt op 4 mei de herdenking van de slachtoffers van de oorlog bij dit monument plaats.

De mannen die in het Doldersumse Veld zijn geëxecuteerd:
Niet op het monument, maar die een nauwe band hadden met Vledder
Laatste aanpassing; 11 april 2025